Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Tavuk Döner Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dönerin Besin Değerleri ve Tüketimi

1 porsiyon tavuk döner (200 gram) yaklaşık 250 kalori içermektedir. Tavuk döner, özellikle dürüm olarak fazla tüketilmemesi gereken bir yiyecektir. Eğer vazgeçilemeyen yiyecekler arasında yer alıyorsa, dürüm yerine porsiyon olarak tüketilmesinde fayda vardır. Ayrıca yağlı kısımlarının sıyrılması gerekmektedir.

Örneğin, öğle yemeğinde tavuk döner gibi bir yiyecek tercih edilmişse, akşam yemeğinde daha hafif beslenilmesi önerilir. Yağ oranını azaltmak ve döneri daha sağlıklı bir şekilde tüketmek için tavuk döner, evde de rahatlıkla hazırlanabilir ve keyifli bir şekilde tüketilebilir. Hatta döner için kullanılacak etler iyi bir şekilde terbiye edilirse, tavuk döner dışarıda satılanlardan daha da lezzetli olabilir.

Evde Tavuk Döner Hazırlama

Canınız nefis bir tavuk döner çektiğinde, kolaylıkla hazırlayarak şahane bir sunum yaratabilirsiniz. Nasıl mı? Lavaşla veya ekmek arası hazırlayarak, yanında çıtır çıtır salatalık turşusu, piyazlık doğranmış kuru soğan ve çeşitli baharatlarla tatlandırabilir, muhteşem bir ziyafet çekebilirsiniz. Sevdiklerinizin ve kendinizin daha sağlıklı beslenmesi için tavuk dönerini evde hazırlamaya ne dersiniz?

Tavuk Döner İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 paket tavuk budu veya tavuk göğsü
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Yeteri kadar tuz

Tavuk Döner Nasıl Yapılır?

Evde tavuk döner yapımına, üzerinde derisi bulunan tavuk but veya tavuk göğüs etlerini terbiye ederek başlayalım. Karıştırma kabımıza ilk olarak 1 çay bardağı sıvı yağ, yarım çorba kaşığı domates salçası ve yarım çorba kaşığı biber salçası ilave ederek iyice karıştıralım. Ardından 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ekleyerek harmanlayalım. 1 adet iri boy kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra rendeleyerek suyunu sıkalım ve karışıma ilave ederek tüm malzemeyi homojen bir şekilde karıştıralım. Ardından hazırladığımız karışımın üzerini streç film ile kapatarak buzdolabına koyalım ve 24 saat boyunca buzdolabında bekletelim.

Bu sürenin sonunda terbiyede bekleyen tavuk etlerini dolaptan çıkartalım ve tavuk etlerini tekrar tek tek streç filme sararak dondurucuya atalım. Tavuk etleri iyice donuncaya kadar dondurucuda bekletelim. Ardından donmuş tavuk etlerini dondurucudan alarak çözülmesi için doğranabilecek kıvama gelene kadar buzdolabında bekletelim. Daha sonra doğranabilir kıvama gelen etlerin üzerindeki streç filmleri çıkartalım ve yaprak yaprak olacak şekilde 4-5 mm kalınlığında doğrayalım.

Ardından teflon bir tavaya 3 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ilave edip ocağa koyarak ısıtalım ve üzerine doğradığımız yaprak yaprak tavuk etlerini tek tek dizerek arkalı önlü çevirerek iyice pişirelim. Tavuk etleri kızararak piştikten sonra pilav üzerinde veya tavuk döner olarak lavaş ya da ekmek arasında, yanında salatalık turşusu ve soğan salatası ile servise sunalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Usalan

12 Temmuz 2024 Cuma

Tavuk döneri evde hazırlamayı denediniz mi? Hazırlık süreci kolay mıydı ve lezzeti dışarıda yediklerinizden farklı mıydı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Usalan,

Tavuk döneri evde hazırlamak gerçekten keyifli bir deneyim olabilir. Hazırlık süreci, kullanılan malzemelere ve tarifin detaylarına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, tavuğu marine etmek ve doğru baharatları kullanmak lezzet açısından büyük fark yaratıyor. Ayrıca, döneri pişirme tekniği de sonucun nasıl olacağını etkileyebilir. Evde yapılan döner, dışarıda yediklerinizden biraz farklı olabilir çünkü kullanılan malzemeler ve pişirme yöntemleri değişiklik gösterebilir. Ancak, evde yapılan dönerin tazeliği ve bilinen malzemelerle hazırlanmış olması, lezzetini artırabilir. Denemenizi tavsiye ederim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuklu Sultan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Sultan Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Ciğeri Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Çin Usulü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Çin Usulü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tuzda Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Galeta Unlu Tavuklu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Unlu Tavuklu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bisküvili Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili Tavuk Göğsü Tarifi ve Malzemeleri