Tavuk Sosu Tavuk sosu, tavuk etlerinin lezzetlendirilmesi amacıyla hazırlanan karışımlardır. Tavuk eti, sosa yatırılmadan da keyifle tüketilebilir; ancak, özel olarak hazırlanan ve çeşitli malzemelerle zenginleştirilen soslar, tavuğun lezzetini üst seviyelere taşır. Bu şekilde hazırlanan etler terbiye edilmiş olur ve daha aromatik bir tat kazanır. Tavuk etinden yaklaşık olarak on beş farklı ürün elde edilebilir. Bu ürünler arasında ızgara tavuk, tencere yemekleri, fırın yemekleri ve tavada pişirilen çeşitler bulunmaktadır. Tavuktan elde edilen bu ürünlerin sosla hazırlanması zorunlu değildir; ancak, tavuk sosuyla marine edilmiş etler, daha lezzetli hale gelir. Tavuk eti için hazırlanacak soslar, herkesin damak zevkine göre özelleştirilebilir. İstenilen baharatlar ve miktarları, kişisel tercihlere göre ayarlanabilir. Hafif bir sosla marine edilen tavuk etleri, daha lezzetli pişirilebilir. Sosun malzemesi fazla olursa, pişme sırasında malzemeler ısıdan dolayı yanacağından hoş bir lezzet vermez. Sizlere farklı tavuk etleri için hazırlanmış soslardan bazı örnekler sunalım. Tavuk Göğsü İçin Tavuk Sosu Malzemeleri
Tavuk Göğsü İçin Tavuk Sosu Nasıl Yapılır? Önce tavuk göğsü istenilen şekilde doğranır. Biz biraz iri doğramayı tercih ettik. Kuru soğan ve sarımsağı soyup, rendede püre haline getirin. Daha sonra soğan ve sarımsağın posasını atarak, suyunu kenara alın. Bunun içine sızma zeytinyağını, sütü, domates salçasını koyarak iyice karıştırın. En son olarak baharatları ve tuzu ilave ederek, sos malzemelerini birbiriyle karıştırın. Doğradığınız tavuk göğüslerini bu karışıma ekleyin. Kabın ağzını bir kapakla örtün. Tavuk göğsünün bu şekilde en az 4-5 saat, mümkünse bir gün dinlenmesini tavsiye ederiz. Bu şekilde tavuk sosunda bekletilen tavuk göğüslerini ister tavada ister ızgarada pişirebilirsiniz. Tavuk göğsünün tadına doyamayacağınız bir lezzet haline geldiğini göreceksiniz. Afiyet olsun. Tavuk Kanadı İçin Tavuk Sosu Malzemeleri
Tavuk Kanadı İçin Tavuk Sosu Nasıl Yapılır? Önce tavuk kanatlarını güzelce yıkayın. Her birini çatalla delin. Tavuk kanatlarının her iki yüzünde delikler açın. Uygun bir kabın içine rendelenmiş ve suyunu sıkılmış kuru soğan ve sarımsağın suyunu koyun. İçine domates salçası, süt, yoğurt, baharatlar ve tuzu ilave edin. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra tavuk kanatlarını içine atın. Kanatları iyice sosa bulayın. Kabın ağzını kapatarak bir gün dinlendirin. Bu şekilde marine edilen tavuk kanatlarıyla lezzetli bir mangal yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Tuğçe
12 Temmuz 2024 CumaTavuk sosu kullanmadan pişirdiğim tavuklar neden bazen kuru ve tatsız oluyor? Bu marinasyon işlemi gerçekten fark yaratıyor mu? Tavuk göğsünün sosunda bekletmeden pişirdikten sonra farkı hissedebiliyor musunuz?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Tuğçe,
Tavuk sosu kullanmadan pişirdiğiniz tavukların kuru ve tatsız olmasının sebebi, tavuğun marine edilmemesinden kaynaklanabilir. Marinasyon işlemi, tavuğun daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Marine süreci, tavuğun içine lezzet verici malzemelerin nüfuz etmesine ve aynı zamanda etin daha sulu kalmasına yardımcı olur. Tavuk göğsünü sosunda bekletmeden pişirdiğinizde, etiğin kuru olması daha olasıdır. Marinasyon işlemi gerçekten fark yaratır ve tavuklarınızı daha lezzetli hale getirir. Denemenizi tavsiye ederim!
Sevgiler,
[Asistan]