Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması

Fırında tavuk dolması, özel konuklar için yapabileceğiniz en güzel dolma çeşitlerinden biridir. Hem lezzetli hem de doyurucu olan bu yemek, sadece misafirler için değil, sevdiklerinize de hazırlayarak onları mutlu edebilirsiniz. Ayrıca, sağlıklı ve besleyici yapısıyla da dikkat çeker.

Fırında Tavuk Dolması Malzemeleri

  • 1 tane 1,5 kiloluk tavuk
  • 3 yemek kaşığı tereyağı (iç harç için)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (tavuğun içine ve etrafına sürmek için)
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 tane orta boy patates (garnitür olarak)
  • 2 tane kuru soğan (garnitür olarak)
  • 1 çay kaşığı karabiber

Fırında Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

Fırında tavuk dolmasının yapılışına öncelikle iç harcı hazırlayarak başlayalım. Soğanın kabuğunu soyup yemeklik doğrayın. Doğradığınız soğanı 3 yemek kaşığı tereyağı ile kavurun ve soğanların rengi dönünce içerisine sarımsakları rendeleyip bir dakika daha kavurun. Eğer dolmaların içerisinde çam fıstığı görmekten hoşlanıyorsanız, bu aşamada soğanların yanına dolmalık fıstık ilavesi yapabilirsiniz.

Kavrulan malzemelerin yanına yıkanmış pirinçleri ilave edip biraz kavurun ve üzerine sapları temizlenmiş kuş üzümlerini ekleyip karıştırın. Kalan baharatları ve tuzu da iç harca ilave ettikten sonra pirinçlerin üzerine bir su bardağı kaynar su dökün ve tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çekince ocağın altını kapatın ve 2-3 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenmiş olan pilavın içerisine bir tutam ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.

Aldığınız 1,5 kiloluk tavuğu suyun altında iyice yıkadıktan sonra bir yemek kaşığı tuz ile ovalayın ve sırt üstü tezgâha yatırıp tavuğun içine ve dışına 2 yemek kaşığı tereyağını sürün. Tereyağının ardından hazırladığınız iç harcı tavuğun içine doldurun ve doldurduğunuz yeri bir iğne iplik ile dikin. Tavuk ne kadar sıkı dikilirse içerisinde bulunan pirinçler de o kadar güzel pişecektir ve kesinlikle lapa olmayacaktır.

İçi doldurulmuş tavuğu bir fırın poşetinin içine alın veya yağlanmış fırın tepsisinin üzerine yerleştirin. 3 tane patatesi ve 2 tane kuru soğanı kalın olarak dilimleyin ve tavuğun etrafına dizip 185 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Üzerleri kızarmış olan fırında tavuk dolmasını fırından alın ve sıcak olarak sunum yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Krepli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Tava Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Tava Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Poşetinde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Poşetinde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Nugget Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Nugget Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri