Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu pilav, özel günlerin ve davetlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle İç Anadolu mutfağında sıkça yer alır. Bu tarif, pratik bir şekilde sağlıklı ve lezzetli bir tavuklu pilav hazırlamak için gereken adımları ve malzemeleri içermektedir.
Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri
07 Eylül 2024

Tavuklu Pilav


Tavuklu pilav, düğün ve sünnet yemeklerinin vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle İç Anadolu'da sıkça yapılan ev düğünlerinde, yemekli olarak gerçekleştirildiğinde birden fazla sulu yemeğin yanında tavuklu pilav servisi yapılmaktadır. Kendine özgü aroması ve mükemmel lezzetiyle tavuklu pilav, her yemeğin yanında şık bir görüntü ile eşlik eder. Aynı zamanda bir bardak ayran ve bir porsiyon salata ile tavuklu pilav günü rahatlıkla kurtarabilir.

Gerekli Malzemeler


  • 2 su bardağı Osmancık pirinç
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 1 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 1 adet orta boy tavuk
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağı

Tavuklu Pilav Nasıl Yapılır?


Öncelikle, parçalara ayrılmış tavuğu bol su ile yıkayıp suyunu süzmesi için bir kevgirin üzerine alalım. Suyu süzülmüş olan tavuk parçalarını düdüklü tencereye yerleştirip üzerini kaynar su ile kapatalım. Ardından 1 çay kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber ilave ederek tavukları pişmeye bırakalım. Tavuklar yeterince haşlandıktan sonra tencerenin içerisinden çıkaralım ve etlerini kemiklerinden ayırarak orta kalınlıkta didikleyelim.

Pirinçleri bol sıcak suyun içerisinde yarım saat kadar bekletelim. Sürenin ardından pirinçlerin suyunu süzerek bir kâseye alalım. Pilav tenceresini ocağın üzerine oturtup içerisine sıvı yağ ve margarini ekleyerek eritelim. Erimiş yağa pirinçleri ilave edip 2-3 dakika kadar, pirinçler birbirine tutup bırakana kadar kavuralım. Yeterince kavrulan pirinçlere 1 yemek kaşığı tuz serpiştirip tavuk parçalarını da ekleyerek hafifçe karıştıralım.

Ardından tencereye 1 su bardağı tavuk suyu ve 3 su bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatalım. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım ve suyunu çekene dek tavuklu pilavı pişirelim. Suyunu tamamen çektikten sonra tencerenin kapağını açalım ve bir havlu kağıt ile tencerenin üzerine kapak yaparak tekrar tencerenin kapağını kapatalım ve pilavı dinlenmeye bırakalım. 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra tavuklu pilavımız servise hazır hale gelecektir. Sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ülküsel 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Tavuklu pilav yaparken pirinçlerin birbirine yapışmasını nasıl önleyebilirim? Ayrıca, pilavın tam kıvamında olması için nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Pirinçlerin Yapışmaması İçin:
Pirincinizi iyice yıkayın ve nişastasını akıtın. Bir süre suda bekletmek de iyi bir yöntemdir. Ayrıca, pirinçleri kavururken yeterince yağ kullanmak ve pirinçlerin yağ ile iyice kaplanmasını sağlamak önemlidir.

Pilavın Tam Kıvamında Olması İçin:
Pirinç ve su oranına dikkat edin, genellikle 1 su bardağı pirinç için 1.5 su bardağı su kullanılır. Pilavı kısık ateşte pişirin ve kapağını sık sık açmayın. Piştikten sonra demlenmesi için tencerenin kapağını kapalı tutarak 10-15 dakika bekleyin.

Afiyet olsun, Ülküsel!

Çok Okunanlar
Tavuk Kanat Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Kanat Tarifi ve Malzemeleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Tavuk Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Kebabı Tarifi ve Malzemeleri
Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri
Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Mantar Sote Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Mantar Sote Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
Fırında Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
Fırın Poşetinde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
Fırın Poşetinde Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Tavuk Marine Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Marine Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Tavuklu Keşkek Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Keşkek Tarifi ve Malzemeleri