Fırında Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Fırında Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Sosu

Tavuk, birçok kişi için vazgeçilmez bir yemektir. Özellikle güzel bir şekilde ikram edildiğinde, özel bir yemek haline gelir. İster kanat, ister but, sevdiğiniz herhangi bir parçayı kullanabilirsiniz. Tavuk etleri için yapılacak sos malzemelerinin seçimi, maharetli hanımlarımızın ve sevdiklerinin damak zevkine kalmıştır. İstediğiniz baharatları kullanabilirsiniz. Kullanılacak baharatın miktarı da hanımların veya sevdikleri ailesinin tercihine bağlıdır.

Tavuk sosu, tavuk etini lezzetlendirmek için yapılır. Elbette, tavuğu sosa yatırmadan da yemeğini yapabilirsiniz ama sos, yemeğe ekstra bir lezzet katar. Bütün tavuk veya tavuğun her parçasını sosa yatırarak bir süre dinlenmeye bırakırız. Fırında tavuk sosu, hafif ve ağır olmak üzere iki şekilde hazırlanır.

Hafif tavuk sosunu hazırlarken, salça, birkaç baharat, az miktarda yağ ve tuz kullanırız. Ağır tavuk sosunu hazırlarken ise daha fazla baharat, yağ, salça, yoğurt ve süt kullanılır. Hafif tavuk sosu, en güzel tavuk sos çeşitleri arasındadır. Bu sosla pişirilen tavuk, hafif olacak ve yenmesine doyum olmaz. Tadından ve görünümünden fazlasıyla memnun kalacaksınız. Bu yemeği misafirlerinize de sunabilirsiniz. Şimdi, bu güzel yemeğin tarifine başlayalım. Yanında makarna veya pilav servis yapabilirsiniz.

Fırında Tavuk Sosu Malzemeleri

  • 1 adet orta boy bütün tavuk, but veya pirzola
  • 6 adet ufak patates
  • 1 adet fırın poşeti
  • 1 tatlı kaşığı un

Sos Malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tavuk baharatı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1-1,5 çay bardağı soğuk su
  • İsteğe göre tuz

Garnitür Malzemeleri

  • 1 kase karışık garnitür
  • 1 kase yoğurt
  • 1 kase kornişon turşu
  • 2 çorba kaşığı mayonez

Ekstra Baharatlar

  • 1-2 çay kaşığı kekik
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Köri
  • Tarçın
  • Reyhan
  • Yenibahar

Garnitürü Hazırlamak

Karışık garnitürü, yoğurt ve mayonezle karıştırarak Amerikan salatası yapalım. İçine turşuyu doğrayıp karıştıralım.

Fırında Tavuk Sosu Nasıl Yapılır?

Öncelikle bütün tavuğumuzu ocakta ütüleyelim. Sonra güzelce yıkayıp temizleyelim. Patateslerimizin kabuklarını soyup, yıkayalım. Bütün tavuğumuzu ikiye veya üçe bölelim. Bir kabın içine sosumuzun tüm malzemelerini katalım. Karıştırıp bütün tavuğumuzu her yerine gelecek şekilde soslayalım. Patatesleri de bu soslu kabın içine atıp harmanlayalım. Fırınımızı 200°C dereceye getirelim. Fırın poşetinin içine unu boşaltıp, poşetin iç kısmının her yerine bulaşmasını sağlayalım. Tavuğun bacaklarını üste gelecek şekilde poşetin içine yerleştirelim. Patatesleri de etrafına yerleştirelim. Poşetin ağzını telle sıkıca bağlayalım. Poşetin üst kısmına bir iğneyle 7-8 adet delik açalım. Kızgın 200°C derecelik fırında önce 50 dakika fırınlayalım. Daha sonra 10 dakika 150°C derecede fırınlayalım. Tavuğun büyüklüğüne göre pişirme süresi değişebilir, bu nedenle kontrollü fırınlayalım. Yemeğimiz pişmiştir. Sıcak olarak servise hazırdır. Ellerinize ve yüreğinize sağlık.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fuldem

21 Temmuz 2024 Pazar

Bu fırında tavuk sosunu hazırlarken salça ve yoğurt kullanmak yemeğin tadını nasıl etkiler? Ayrıca, patateslerin sosla harmanlanması ne gibi bir fark yaratıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fuldem,

Fırında tavuk sosunu hazırlarken salça ve yoğurt kullanmak yemeğin tadına harika bir etki yapar. Salça, yemeğe zengin ve yoğun bir domates aroması katarken yoğurt ise yumuşak bir kıvam ve hafif ekşimsi bir tat verir. Bu ikili, tavuğun daha lezzetli ve sulu olmasını sağlar. Patateslerin sosla harmanlanması ise patateslerin daha aromalı ve lezzetli olmasına yardımcı olur. Sos, patateslerin üzerine iyice yapışarak onlara ekstra bir tat katıyor. Bu şekilde patatesler de tavukla uyumlu bir lezzet sunuyor.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kremalı Tavuklu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuklu Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri