Tavuklu Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Tavuklu Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu karnıyarık, özellikle kırmızı et tüketmeyen bireyler için lezzetli ve sağlıklı bir alternatif sunmaktadır. Karnıyarık, Türk mutfağının vazgeçilmez tariflerinden biridir ve patlıcanın içerdiği C, B ve A vitaminleri sayesinde sağlığa oldukça faydalıdır. Haftada bir ya da iki haftada bir tüketilmesi önerilen bu yemek, tavuk eti kullanıldığında kalori bakımından daha düşük ve sağlıklı bir seçenek haline gelmektedir.

Tavuklu Karnıyarık Malzemeleri

  • 2 tane tavuk göğsü
  • 5 tane orta boy patlıcan
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ (Tavukları kavurmak için)
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane olgun domates
  • 2 tane kırmızı biber
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 şeker kaşığı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 diş sarımsak
  • Sıvıyağ (Patlıcanları kızartmak için)

Tavuklu Karnıyarık Nasıl Yapılır?

Patlıcanların sap kısımlarındaki fazlalıkları keserek başlayın. Daha sonra patlıcanları pijama gibi çizgili olarak kesin ve orta kısımlarına birer çizgi atıp tuzlu suyun içinde bekletin. 5-6 dakika beklettikten sonra patlıcanları sudan çıkarıp kurulayın ve kızgın yağda arkalı önlü her tarafını kızartın. Kızaran patlıcanları bir havlu kağıdın üzerine alarak soğumaya bırakın.

Bu sırada, tavuk göğsünü küçük parçalar halinde doğrayın ve yıkayıp süzün. Tavanın içine sıvıyağ ekleyin ve tavuk etlerini yağda rengi dönene kadar kavurun. Kavrulmuş tavuk etlerine rendelenmiş sarımsakları, ince kıyılmış biberleri ve soğanı ekleyin ve bir süre daha kavurun. Baharatları, salçayı, rendelenmiş domatesi ve tuzu bu aşamada ekleyip karıştırın. Hazırlanan iç harcı, ortasını kestiğiniz patlıcanların içine doldurun ve bir fırın tepsisine yerleştirin.

Bütün patlıcanları doldurduktan sonra, bir yemek kaşığı salça ile açılmış bir su bardağı kaynar suyu fırın tepsisine ekleyin. Yemeği 250 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen tavuklu karnıyarık yemeğini sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kongur

12 Temmuz 2024 Cuma

Tavuklu karnıyarık yaparken patlıcanların kızgın yağda kızartılması gerektiğini söylüyorsunuz, acaba bu işlem patlıcanların fazla yağ emmesine neden olmaz mı? Bu yüzden yemeğin kalorisini arttırmaz mı? Patlıcanları daha az yağlı bir şekilde hazırlamanın bir yolu var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kongur,

Sorunuz gayet yerinde. Patlıcanları kızgın yağda kızartmak, fazla yağ emmelerine ve dolayısıyla yemeğin kalorisinin artmasına neden olabilir. Bu durumu önlemek için patlıcanları daha az yağlı bir şekilde hazırlamanın birkaç yolu var. Örneğin, patlıcanları fırında az yağla ya da yağsız pişirebilirsiniz. Patlıcanları dilimleyip üzerine hafifçe zeytinyağı sürdükten sonra 200 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirebilirsiniz. Bu yöntemle patlıcanların fazla yağ emmesini önleyerek daha sağlıklı bir yemek elde edebilirsiniz. Umarım bu bilgi işinize yarar. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Pilavlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilavlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kremalı Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etimekli Tavuklu Salata Tarifi ve Malzemeleri

Etimekli Tavuklu Salata Tarifi ve Malzemeleri