Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sote

Tavuk sote, oldukça kolay ve lezzetli bir yemek tarifi olarak mutfaklarda yer alır. Hem pratik hem de lezzetli bir yemek yapmak, özellikle yoğun günlerde büyük önem taşır. Tavuk sote, birçok kişinin vazgeçemediği ve mutfakların en sevilen yemeklerinden biridir. Kırmızı et tüketemeyenler için beyaz et oldukça sağlıklıdır. Özellikle tavuk sote, içerisine konulan sebzeler ile tam bir vitamin deposu haline gelir. Tavuk etinin de sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için öncelikli olarak gerekenlerden biri sağlıklı beslenmedir. Bu da yeterli miktarda protein almayı gerektirir. Tavuk etinde, kırmızı ete oranla daha fazla protein bulunur. Proteinler, insan vücudunda gelişmeyi ve büyümeyi sağlar. Bu nedenle tavuk etinin tüketilmesi büyük önem taşır. Bu yazımızda, protein bakımından oldukça faydalı olan tavuk sote tarifini kolay bir şekilde vereceğiz. Siz de mutfağınızda bu tarifi uygulayarak hem sağlıklı hem de lezzetli yemekler ortaya çıkarabilirsiniz.

Tavuk Sote Malzemeleri

  • Yarım kilo kemiksiz tavuk eti ya da tavuk göğsü (Dilediğiniz seçimi yapabilirsiniz)
  • 4-5 adet mantar
  • 1 adet soğan
  • 2 domates
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

Tavuk Sote Nasıl Yapılır?

Mutfakların en sevilen lezzetlerinden biri olan tavuk sote tarifine geçelim. Öncelikle tavuk etlerini kuşbaşı şeklinde küçük küçük doğrayarak başlayalım. Tencereye yağı koyup etleri bir miktar kavuralım. Daha sonra ince doğradığınız soğan, biber, sarımsak ve domatesleri de ekleyerek kavurma işlemine devam edelim. Ardından mantarları dörde bölerek ilave edelim. Tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip karışıma 1 çay bardağı su ekleyerek kapağını kapatalım. Tavuklar ve domatesler pişene kadar soteyi kapalı bir şekilde pişirmeye devam edelim. Suyunu tam çekmeden ocaktan indirebilirsiniz. Tavuk sote servise hazır olduğunda tabağa alarak üzerine 2-3 yaprak maydanoz ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Tavuk Etinin Faydaları Nelerdir?

Tavuk eti, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olduğu için kemik gelişiminde oldukça faydalıdır. B6 vitamini içermesi nedeniyle kalp krizi riskini azaltır. Selenyum bakımından zengin olan tavuk eti, tiroit hormonlarını düzenler. Tavuk, özellikle bol karabiberli yenildiğinde soğuk algınlığına çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmede ve sinirleri yatıştırmada da oldukça faydalıdır. Protein bakımından zengin, yağ bakımından ise fakir olduğu için diyetlerde ve zayıflamak isteyenlerin listelerinde tercih edilir. Bu nedenle tavuk sote, mutfağınızda kolayca yapabileceğiniz ve sağlığınız için en faydalı yemeklerden biridir. Vücudunuzun ve beyninizin sağlığı için tavuk etini mutfağınızda mutlaka bulundurmalısınız.

Tavuk Sote Pişirirken Sıcaklığa Dikkat

Tavuk eti, kırmızı ete oranla daha çok protein içerir ve daha az yağ barındırır. Doymuş yağ ve kolesterol oranı da daha azdır. Bu nedenle tavuk etinin kırmızı ete oranla daha fazla tercih edilmesi dikkat edilmelidir. Ayrıca tavuk etinin pişirilme aşaması da önem taşır. Tavuk eti, orta sıcaklıkta ve uzun süre pişirilmelidir. Aşırı sıcaklıkta pişirilirse tavuk etinin proteinleri katılaşacak, su kaybı olacak ve lezzeti azalacaktır. Yüksek sıcaklıkta pişirilen tavuk etinin proteinleri ve vitaminleri zarar görecektir. Tavuk sote yaparken kavurma aşamasında etlerin yanmamasına özen gösterilmeli, yanmış siyah kısımlar yenmemelidir. Bu etler kanser riski taşır. Önerimiz, tüm malzemeleri koyduktan sonra ocağın altını en kısık seviyeye getirmenizdir. Bu sayede yemeğinizin daha lezzetli olmasını ve vitaminlerin ölmemesini sağlayabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilen yemeğin lezzeti de daha iyi olacaktır.

Tavuk Sotenin Muhafazası

Tavuk sote yapacağınız eti aldığınız anda pişirmeyin. Özellikle tavuk etini oda sıcaklığında yarım saat beklettikten sonra pişirmelisiniz. Hazırladığınız soteyi hemen tüketmeli ya da kalanını dolapta saklamaya özen göstermelisiniz. Tavuk eti, dışarıdan gelen mikropları çabuk üretir ve bakterilerin üremesine uygundur. Bu nedenle 2 saatten fazla dışarıda bırakılmadan dolapta saklanmalıdır. Dengeli beslenme ve beyin gücünü yüksek tutmak için tavuk eti tüketmeyi ihmal etmeyin. Tavuk etinin protein değeri 82 olarak bilinmektedir. En zor anlarınızda, ani misafir karşılamasında tavuk sote yapmayı tercih edebilirsiniz. Hem kolay hem de protein bakımından zengin bir yemek yapmak istiyorsanız, tavuk sote en iyi tercih olacaktır. Özellikle çocuklarınızın gelişimi için haftada bir kez bu yemeği tercih edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdülhadi

12 Temmuz 2024 Cuma

Mutfakta fazla zaman harcamadan lezzetli bir yemek yapmam gerekiyordu, tavuk sote tarifi tam da aradığım gibi geldi. Tarifin içeriğinde hangi malzemeleri kullanmam gerektiğini öğrendim ve hemen uygulamaya başladım. Ancak tavuk etinin doğru pişirilmesi gerektiğine dair bazı püf noktaları da yazılmış, acaba yüksek sıcaklıkta pişirmemem gerektiği doğru mu? Ayrıca tavuk sotenin vitaminlerini kaybetmemesi için neye dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Abdülhadi Bey,

Tavuk sote yaparken tavuk etinin doğru pişirilmesi gerçekten çok önemlidir. Yüksek sıcaklıkta pişirmek, etin dışının hızlıca pişip içinin çiğ kalmasına neden olabilir. Orta yüksek ateşte pişirmek daha iyi sonuç verir. Ayrıca, tavuğun iç sıcaklığının 75°C'ye ulaşması gerektiğini unutmayın; bu, tavuğun tamamen piştiğini ve güvenle tüketilebileceğini gösterir.

Vitaminlerin korunması için, sebzeleri çok fazla pişirmemeye özen göstermelisiniz. Sebzeleri tavuğun pişmesine yakın ekleyerek, vitamin kaybını en aza indirebilirsiniz. Ayrıca, taze ve mevsiminde sebzeler kullanmak da besin değerini artıracaktır.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi ve Malzemeleri