Tavuklu Maklube Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Tavuklu Maklube Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Maklube

Tavuklu maklube, genellikle sohbet eşliğinde yenilen bir yemektir. Bu nedenle, dini sohbetlerin ardından yemek saati geldiğinde büyük tencerelerde maklube pilavı yapılır ve yanında bir tas hoşaf ile tüketilir. Tavuklu maklube pilavının kökeni Arap ülkelerine dayanır ve adını da bu sebepten ötürü "maklube" olarak almıştır.

Tavuklu Maklube Malzemeleri

  • 2 tane büyük boy tavuk göğsü
  • 3 büyük su bardağı pirinç
  • 2 tane büyük boy patates
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ + 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 1 çay bardağı doğranmış ve haşlanmış havuç
  • 2 tane büyük boy kuru soğan
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber

Tavuklu Maklube Nasıl Yapılır?

Öncelikle aldığımız tavuk göğsünü yıkayıp uygun büyüklükte bir tencerenin içerisine alalım ve üzerine su ilavesi yapıp pişmeye bırakalım. Su kaynamaya başladığında ocağın ayarını biraz kısalım ve tavuk etlerini kısık ateşte yumuşayana kadar pişirelim. Yeteri yumuşaklığa gelen tavukları suyun içerisinden bir çatal ile bir tabağın üzerine çıkartalım ve soğumasını bekleyelim. Tavuklar soğurken, pirinçleri sıcak su dolu bir kabın içerisine alalım ve nişastasını bırakana dek bekletelim. Akabinde patatesleri yuvarlak şekilde doğrayıp yıkayalım ve bir tabağın içerisine alalım. Patatesler kuruyunca kızartma tavasının içerisine alıp nar gibi kızartalım ve bir tabağın içerisine alıp bekletelim.

Pilavın pişeceği tencereye sıvıyağı alalım ve içerisine suyu süzülmüş pirinçleri ekleyip kavuralım. Kavurduğumuz pirinçlerin üzerine tavuk suyu ile normal su karışımı kaynar su ilavesi yapıp pirinçler suyunu çekene dek pişirelim. Suyunu çeken pilavımızı bir bezin üzerine saralım ve 5 dakika kadar dinlendirelim. Soğanları bir tavanın içerisine alalım ve tereyağı ile kavuralım. Yumuşayan soğanların içerisine bezelyeleri, havucu ve mısırı ekleyip biraz kavuralım. Önceden haşladığımız tavuğu küçük parçalara ayıralım ve malzemelerin bulunduğu tavanın içerisine alıp kavuralım. Baharatları da ekleyip malzemeyi harmanlayalım ve orta boy yuvarlak bir tepsinin etrafına patates dilimlerini yerleştirip en altına da tavuklu malzemeyi dökelim. Akabinde önceden hazırlayıp dinlendirdiğimiz pilavı da tepsinin üzerine dökelim ve kaşığın ters tarafı ile hafifçe bastıralım.

Hazırladığımız tavuklu maklube pilavının bulunduğu tepsiyi bir servis tabağının üzerine ters çevirip çıkartalım ve şeklini bozmadan servis yapalım.

Ekstra Bilgiler

Maklube, genellikle büyük aile yemeklerinde veya misafir ağırlamalarında tercih edilen bir yemektir. Yanında salata, cacık veya yoğurt ile de servis edilebilir. Ayrıca, maklubeyi hazırlarken farklı sebzeler de kullanarak tarifi çeşitlendirebilirsiniz; örneğin, kırmızı biber veya yeşil biber gibi.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sulu Tavuk Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Tavuk Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Soya Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Soya Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Mayonezli Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mayonezli Tavuk Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Un Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Un Çorbası Tarifi ve Malzemeleri