Tavuklu Bezelye Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Tavuklu Bezelye Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Bezelye

Tavuklu bezelye, her mevsim rahatlıkla hazırlanabilen, besleyici ve lezzetli bir yemektir. Bezelye, yazdan kışa hazırlık olarak dondurucuda saklanabilen bir gıdadır, bu nedenle oldukça pratiktir. Özellikle tavuk eti ile birleştirildiğinde sağlık açısından oldukça faydalı bir yemek ortaya çıkar. Hem ailenize hem de misafirlerinize muhteşem bir ana yemek hazırlayabilirsiniz. Bu muhteşem yemeğin tarifine geçmeden önce, kısaca bezelyenin besin değerlerine ve faydalarına göz atalım.

Bezelyenin Besin Değerleri (100 gram çiğ)

  • Protein: 5.4 gram
  • Yağ: 0.4 gram
  • Lif: 5 gram
  • Kalori: 84 kalori
  • Kolesterol: 0
  • Fosfor: 116 miligram
  • Kalsiyum: 25 miligram
  • Demir: 1.5 miligram
  • Sodyum: 2 miligram
  • Potasyum: 316 miligram
  • Magnezyum: 33 miligram
  • B1 Vitamini: 0.35 miligram
  • B2 Vitamini: 0.14 miligram
  • B3 Vitamini: 2.9 miligram
  • B6 Vitamini: 0.16 miligram
  • C Vitamini: 27 miligram
  • E Vitamini: 2.1 miligram

Bezelyenin Faydaları

  • Bezelye, lif açısından zengin bir sebzedir. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar, kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur.
  • İçeriğinde bulunan B1 vitamini sayesinde uyku problemine iyi gelir ve iştah açar.
  • Anemiye karşı iyi gelen sebzelerin başında yer alır.
  • Kansere karşı koruyucu bir etki sağlar.
  • Kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur.
  • Kabızlığı önler, kan şekerini düzenler.
  • Karaciğer, safra kesesi, akciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliği vardır.

Tavuklu Bezelye İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo tavuk göğsü
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane orta boy patates
  • 3 tane orta boy havuç
  • 1 kutu bezelye (konserve veya taze)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Karabiber, kırmızı pul biber, tuz
  • Yeteri kadar sıvı yağ

Tavuklu Bezelye Nasıl Yapılır?

Tavuklu bezelye yemeği için ilk olarak tavuk etlerini yıkayarak başlayın. Yıkadığınız etleri ufak ufak kuşbaşı şeklinde doğrayın. Daha sonra kuru soğanın kabuklarını soyarak yemeklik doğrayın. Uygun bir tencereye sıvı yağ koyarak ısıtın. Isınan yağda kuru soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanlara tavuk etlerini ilave ederek etler saldığı suyu çekinceye kadar kavurun. Etler iyice kavrulduktan sonra üzerine domates ve biber salçasını ilave ederek 1-2 dakika kadar daha kavurun. Salçalar da kavrulduktan sonra yemeğe 2 su bardağı sıcak su ekleyip, orta hararetli ocakta kaynamaya bırakın.

Bu arada patatesin kabuklarını soyun, havucun kabuklarını kazıdıktan sonra her iki sebzeyi küp şeklinde doğrayıp, kaynayan yemeğe ilave edin. Konserve bezelyeyi yıkayıp, süzdükten sonra tencereye ilave edin. (Taze bezelye de kullanılabilir.) Son olarak damak zevkinize göre baharatları ve tuzunu ekleyip, tencerenin kapağını kapatın ve yemeği kısık ocakta sebzeler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakın. Sebzeler yumuşadıktan sonra tavuklu bezelye yemeği pişmiş demektir. Pişen yemeği ocaktan alarak ilk sıcaklığını atması için 10 dakika kadar bekletin. Dilerseniz yanında pirinç pilavı ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Soya Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Soya Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilavlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilavlı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Nugget Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Nugget Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Arpa Şehriye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Arpa Şehriye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk İncik Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk İncik Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Şehriye Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri