Beşamel soslu mantarlı tavuk, özel akşamlar için ideal bir ana yemek olarak düşünülebilir. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte yemek seçeneklerimiz de artmıştır. Ancak sıcak ve bunaltıcı havalarda ağır yemekler pek tercih edilmemektedir. Bu durumda, bayanların aklına "Akşam ne yemek yapsam da güzel bir sofra hazırlasam?" sorusu takılmaktadır. Eğer siz de ne pişireceğinize henüz karar vermemiş iseniz, beşamel soslu mantarlı tavuk yemeğini hazırlayarak keyifli bir akşam yemeği geçirebilirsiniz. Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk Malzemeleri
Beşamel Sos için
Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk Nasıl Yapılır? Öncelikle, kuşbaşı doğranmış tavukları su ile yıkayıp suyunu süzmek için bir kevgirin üzerine alalım. Yeşil ve kırmızı biberleri ortadan ikiye kesip içindeki tohumları temizledikten sonra yıkayalım. Mantarların sap kısımlarını ayırıp gövdelerini dörde bölelim ve suyun altında yıkayalım. Yıkadığımız etleri ve sebzeleri bir havlu kağıt ile kurulayalım ve kavurma işlemine geçelim. İlk olarak, yanmaz bir tavaya tereyağı ile sıvı yağı alalım ve ocağın üzerine tavayı yerleştirip ateşi harlı olacak şekilde açalım. Isınan yağın içine önce kuşbaşı doğranmış tavukları alalım ve renkleri değişene dek kavuralım. Ardından tavuk etlerinin yanına mantarları ve biberleri ilave edip kavurma işlemine devam edelim. Bu aşamada tavayı sürekli sallayarak harmanlayalım ve lezzetin ortaya çıkmasını sağlayalım. İstenilen kıvamda kavrulmuş olan malzemeleri yuvarlak veya kare bir cam tepsinin içine dökelim. Beşamel sosu hazırlamak için, derin bir tavaya tereyağını ekleyelim ve eritelim. Erimiş olan yağın içine unu ilave edip karıştırarak kavuralım. Akabinde tavaya sütü yavaşça ekleyip karıştırarak pişirelim. Sos kıvam alana dek karıştırmaya devam edelim. İsteğe bağlı olarak muskat rendesi ekleyebilirsiniz. Eğer bu aşamada beşamel sosunuz topaklı olursa, bir blender kullanarak pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz. Hazırladığımız beşamel sosunu cam tepside bulunan mantarlı tavukların üzerine dökelim ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip 200 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirelim. Üzeri nar gibi kızaran yemeğimizi fırından alalım ve arzuya göre sıcak veya ılık olarak servis yapalım. Afiyet olsun. |