Tavuk Döner Terbiyesi Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Tavuk Döner Terbiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Döner Terbiyesi

Tavuk döner terbiyesi, evde kendi dönerini yapmak isteyenler için özel ve özgün bir tariftir. Bu tarifin yaygın olmamasının başlıca sebepleri arasında; tavuk döner terbiyesinin yapımından çok daha önce hazırlık yapılması gerekmesi, biraz zahmetli bir tarif olması ve dışarıda dönerin kolayca bulunabilmesi gösterilebilir. Ancak tüm bu sebeplere rağmen, daha sağlıklı ve daha doğal ev yapımı bir tavuk döner terbiyesi elde etmek isteyenler için bu tarif bir cevherdir. Yazının devamında, evde yapmayı denemek isteyenler için tavuk döner terbiyesi tarifinin adım adım uygulanışı ve gerekli malzemeler detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Kolay gelsin.

Tavuk Döner Terbiyesi İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 paket tavuk göğsü
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 adet soğan
  • 4-5 yemek kaşığı süt

Tavuk Döner Terbiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk döner terbiyesi tarifine başlamadan önce, alınan tavuk göğsü buzlukta yeterli bir süre dinlendirilmelidir. Bu süre için bir gün tavsiye edilir. Tavuk göğsü, tavuk döner terbiyesinin yapılacağı güne kadar yeterli bir süre bekletildikten sonra, diğer malzemeler üzerinde de bazı hazırlıkların yapılması gereklidir. Öncelikle soğanların kabukları soyulup yıkanmalı ve küçük küpler oluşturacak şekilde ince ince kıyılmalıdır. Dilimlenen bu soğanlar elle kuvvetlice sıkılarak suyu çıkarılmalıdır. Bu soğan suyu ilerideki adımlarda kullanılacaktır.
  • Tavuk döner terbiyesi tarifinde ilk olarak etin tarife uygun bir hale getirilmesidir. Yani, buzlukta yeterince bekletilen tavuk göğsü, birkaç küçük parçaya bölünmelidir. Dikkat edilmesi gereken nokta, tavuk göğsünün bu adımda dilimlenmemesidir. Etler biraz büyük olmalıdır. Bu kurala göre tavuk göğsü kesildikten sonra tavuk döner terbiyesi sosu hazırlanmaya başlanır.
  • Tavuk döner terbiyesi sosunu hazırlamak için karışım yapmaya ve çırpma işlemine uygun bir kap bulunmalıdır. Bu kaba öncelikle ilk adımda elde edilen soğan suyu konur. Üzerine sırasıyla biber salçası, domates salçası, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve süt eklenir. Bu malzemelerin hepsinin birden boca edilmeden, sırasıyla konması tavuk döner terbiyesinin daha yoğun tatta ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Hepsinin birden dökülüp karıştırılması kesinlikle yasak değildir, ancak tavuk döner terbiyesinin tadını etkileyebilir. Bu püf noktalara dikkat edilerek karıştırma kabındaki sos iyice özleşinceye kadar karıştırılmalı ve homojen bir görünüm alınması sağlanmalıdır. Böylece tarif boyunca kullanılacak olan tavuk döner terbiyesi sosu hazırlanmış olur.
  • Tavuk döner terbiyesi tarifinde sıradaki adım, tavuk göğsünün bu sosla karıştırılmasıdır. Önceki adımlarda birkaç parçaya bölünen tavuk göğsü parçaları sosun içine batırılır ve böylece sosun tadının iyice üzerlerine sinmesi sağlanır. Normalde etlerin sosun içinde 1-2 saniye kadar tutulması yeterli olacaktır. Ancak isteyen kısa bir süre sosun içinde de bekletebilir. Bu durum, sosun tadının tavuk etlerine daha da iyi sinmesini sağlayacaktır.
  • Daha sonra sosa bulanmış bu tavuk etleri ayrı ayrı streç filme sarılır. Uygun bir tencereye konarak kapakları kapalı bir vaziyette buzluğa veya derin dondurucuya konulur. Böylece, tavuk döner terbiyesinin kabası hazırlanmış olur. Artık sadece soslu durumdaki bu tavuk etlerinin uygun bir duruma getirilip pişirilmesi kalmıştır. Bu adımda çok önemli olan bir nokta vardır ki, buzluğa konan tavuk döner terbiyeleri 24 saat mutlaka dinlendirilmelidir. Aksi takdirde tadı eksik kalacak ve tavuk döner terbiyesi istenen damak zevkinde olmayacaktır.
  • Buzlukta dinlendirilen tavuk etleri, buzluktan alındıktan sonra çevrelerini kaplayan streç filmler açılır. Şimdi bu etler kesilmeye ve kızartılmaya hazırdır. Bunun için, ev imkânları el verdiğince tavuk etleri ince ince kesilir. Mümkün olduğunca, dışarıda satılan döner etleri kadar ince dilimler olmalıdır. Et kalınlıkları ne kadar fazla olursa, tavuk döner terbiyesi de tadından o kadar uzaklaşacaktır.
  • Tavuk etleri dilimlendikten sonra, bunlar kızartmaya uygun bir tava alınır ve içine yeterli miktarda zeytinyağı dökülerek ocağa konur. Zeytinyağı kızdıktan ve tavanın tüm yüzeyini kapladıktan sonra, kesilen dilimler bu tavaya atılır ve kızartılmaya başlanır. Kızartma işlemi, tıpkı biftekte olduğu gibi arkalı önlü olarak yapılmalıdır.
  • Yeterince kızartılan tavuk döner terbiyesi tabaklara konur ve istenen şekilde istenen yemeklerle beraber sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlknaz

12 Temmuz 2024 Cuma

Evde tavuk döner yapmak istiyorum ama bu tarif çok zor ve zaman alıcı gibi gözüküyor, gerçekten bu kadar zahmetli mi? Tavuk göğsünün bir gün buzlukta bekletilmesi şart mı? Soğan suyu kullanmanın tadı üzerindeki etkisi nasıl oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İlknaz,

Evde tavuk döner yapmak ilk bakışta zahmetli gibi görünse de, aslında adımları takip ettiğinizde o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz. Tavuk göğsünün bir gün buzlukta bekletilmesi, eti dilimlemenizi kolaylaştırır ve ince ince kesilmesine yardımcı olur. Bu adım, dönerin istediğiniz incelikte olması için önerilir fakat şart değildir.

Soğan suyu kullanmak ise tavuğun marine edilmesinde önemli bir rol oynar. Soğan suyu, etin daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Tavuğa hafif bir aroma katar ve marine işleminde kullanıldığında sonuçları daha iyi hale getirir. Yani, soğan suyu kullanmanın tavuğun tadı üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Yahni Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kremalı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri