Beşamel Soslu Tavuklu Börek
24 Haziran 2024

Beşamel Soslu Tavuklu Börek


Beşamel soslu tavuklu börek, iç malzemesi tavuk ve beşamel sosundan oluşan, içi yumuşak, dışı ise oldukça çıtır bir börek tarifidir. Hazır yufka kullanılarak yapılan bu börek, aynı zamanda ev yapımı yufka ile de hazırlanabilir. Ancak acil durumlarda hanımların kurtarıcısı olan hazır yufkalar ile yapılan börekler de bir o kadar lezzetli ve damakta kalıcı nitelikte olmaktadır. Beşamel soslu tavuklu börek, sıcak olarak tüketildiğinde farklı bir lezzet sunarken, soğuk olarak tüketildiğinde ise apayrı bir lezzete sahiptir.

Beşamel Soslu Tavuklu Börek Malzemeleri

  • 2 tane hazır yufka
  • 1 tane haşlanmış tavukgöğsü
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Beşamel Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt (soğuk olması gerekiyor)
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu İçin

  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri İçin

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı galeta unu

Beşamel Soslu Tavuklu Börek Nasıl Yapılır?

Bu enfes böreğin yapılışına beşamel sosu hazırlayarak başlayalım. Uygun büyüklükte bir tencere alalım ve içerisine tereyağını ilave edip eritelim. Eriyen yağın içerisine azar azar un ilavesi yapalım ve sürekli karıştırarak unun kokusu çıkana dek kavuralım. Yeteri derecede kavrulan unun içerisine tuz ekleyip karıştıralım ve ardından sütü bir kerede ekleyip muhallebi kıvamına gelene dek beşamel sosunu pişirelim. Beşamel sosumuz hazır hale gelmiştir, şimdi sırada etleri hazırlamak var.

Önceden haşlanmış olan tavuk etlerini çok ince olmayacak şekilde didikleyip baharatlar ve tuz ile bir kâsenin içerisinde harmanlayalım. Soğuk olan baharatlı tavuk parçalarını ılık olan beşamel sosun içerisine ekleyip karıştıralım.

Temizlenmiş ve kurutulmuş olan tezgâhın üzerine yufkanın bir tanesini serelim ve üzerine su ile sıvı yağdan hazırlanan sostan döküp yufkanın her tarafını ıslatalım. Kalan yufkayı da sos ile buluşmuş olan yufkanın üzerine serelim ve yufkayı sigara böreği keser gibi eşit üçgen parçalara keselim ve yaklaşık 12 parça elde edelim. Bazı durumlarda yufkanın büyüklüğüne göre 16 parça da elde edilebilir, ancak ideal olan adet 12 tanedir.

Kestiğimiz yufka parçalarının geniş olan yerlerine hazırladığımız beşamel soslu tavuktan bir yemek kaşığı kadar yerleştirelim ve sigara böreği sarar gibi önce yufkanın yanlarından alalım, ardından rulo şeklinde sarıp bir tabağın üzerine yerleştirelim. Diğer kalan parçaları da bu şekilde sardıktan sonra börekleri önce bir su bardağı kadar suyun içerisine, ardından da galeta ununa bulayıp yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine dizelim.

Önceden ısıtılmış 185 derecelik fırında beşamel soslu tavuklu börekleri üzerleri kızarana dek pişirelim ve arzuya göre sıcak ya da soğuk olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hafize

09 Mayıs 2024 Perşembe

Merhaba beşemel sos bana çok ağır geliyor o yüzden süt yerine bazen yoğurt kullanıyorum. Başemalı bu şekilde tecrübe eden var mı börekte de başemalı bu şekilde kullansam sizce nasıl olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, yoğurt kullanmak beşamel sosu daha hafif hale getirebilir ve değişik bir lezzet katabilir. Börekte de yoğurtlu beşamel kullanmayı deneyebilirsiniz, bence güzel olur. Denedikten sonra sonucunu paylaşırsanız sevinirim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuklu Tel Şehriye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Tel Şehriye Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Patates Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Patates Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Graten Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Graten Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çıtır Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Baget Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kremalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Tarifi ve Malzemeleri