Tavuk Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Tavuk Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Köftesi

Tavuk köftesi, toplumumuzda pek alışık olmadığımız bir köfte türüdür. Hazırlanış şekli, klasik köfte tariflerine benzese de lezzetini artırmak için çeşitli baharatlar eklenebilir. Evde hazırladığınız sağlıklı tavuk köftesi, hem çocuklarınız hem de misafirleriniz tarafından beğenilecektir.

Tavuk Köftesinin Özellikleri

Tavuk köftesi, kıyma, kuru soğan, maydanoz, ekmek içi veya galeta unu, yumurta ve çeşitli baharatlar ile hazırlanır. Kimyon başta olmak üzere, damak zevkinize göre farklı baharatlar ekleyebilirsiniz. Hazır köfte harçları kullanılarak da yapılabilir, ancak en sağlıklısı taze malzemelerle hazırlanan köftelerdir. Tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra şekil verilerek kızartılır.

Köfte, protein, karbonhidrat ve bazı mineraller açısından zengin bir besindir. Ancak kızartma yöntemi kullanıldığında yağ oranı yüksek olabilir. Bu nedenle, köfteyi ızgara, fırın veya farklı yemeklere ekleyerek tüketmek daha sağlıklı bir seçenek olacaktır. Özellikle diyet yapan veya kilo sorunu yaşayan kişiler, köfteyi kızartmak yerine ızgara veya fırında pişirmelidir.

Tavuk Köftesi İçin Gerekli Malzemeler

  • 700-800 gram kadar derisi sıyrılmış, kemiksiz göğüs fileto
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane yumurta
  • 3 diş sarımsak
  • Birkaç dal maydanoz
  • Yarım su bardağı galeta unu
  • 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Damak tadına göre tuz

Tavuk Köfte Nasıl Yapılır?

İlk olarak tavuk göğüslerini yıkayıp süzün. Ardından, kıyma çekme makineniz yoksa mutfak robotunda kıyma haline gelene kadar çekin. Çektiğiniz kıymayı derin bir karıştırma kabına alın. Kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin ve elinizle suyunu sıkarak kıymanın üzerine ilave edin. Maydanozu ince ince doğrayın, sarımsakları kabuklarından ayırıp rendeleyin ve kıymanın üzerine ekleyin. Son olarak, sıvı yağ, yumurta, galeta unu, baharatlar ve tuzu da ekleyerek tüm malzemeleri homojen bir şekilde karıştırın. Köfte hamurunuz cıvık gelirse biraz daha galeta unu ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde kuru veya katı olduğunu düşünüyorsanız az su veya sıvı yağ ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız köfte harcını 1 saat kadar dinlendirdikten sonra, yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Tavuk eti yağlı olduğu için hazırladığınız köfte harcı da biraz yağlı olabilir. Bu nedenle şekil verme aşamasında elinize yapışarak şekil vermeniz zorlaşabilir. Avuç içinizi hafif sıvı yağ ile yağlarsanız şekil verme işlemi daha kolay olur. Ayrıca bu sayede hiç sıvı yağ kullanmadan direkt fırınlayabilir veya yanmaz tavada kızartabilirsiniz.

Hazırladığınız köfteleri bir tepsiye sıralayın. Tüm köfteler tamamlandıktan sonra tepsiyi streç film ile kapatın ve buzdolabına alarak 1-2 saat dinlendirin. Dinlenen köfteleri buzdolabından aldıktan sonra tercihe göre biraz sıvı yağ kullanarak ya da yağsız pişirebilirsiniz. Ayrıca hazırladığınız köfteleri dondurucuya atarak istediğiniz zaman direkt dondurucudan alarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralayabilir ve fırınlayabilirsiniz. Pişirdiğiniz köfteleri yanında ayran, patates kızartması, pilav, makarna ya da bol salata ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uluberk

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Tavuk köftesi yaparken elinize yapışmaması için avuç içini sıvı yağ ile yağlamak gerçekten işe yarar mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Uluberk, evet, tavuk köftesi yaparken elinizin yapışmaması için avuç içini sıvı yağ ile yağlamak gerçekten işe yarar. Bu yöntem, köfte harcının elinize yapışmasını önleyerek daha kolay şekil vermenizi sağlar. Ayrıca, köftelerin daha düzgün ve eşit şekilde pişmesine de yardımcı olabilir. Denemenizi tavsiye ederim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Fırında Tavuklu Patates Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuklu Patates Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk

Beşamel Soslu Mantarlı Tavuk